NOS NieuwsAangepast

Aanklacht bioscoopschutter telt 142 punten

James Holmes, die tien dagen geleden een bloedbad aanrichtte in een bioscoop in Denver, is officieel aangeklaagd. Hij wordt verdacht van 142 misdaden.

Holmes is aangeklaagd voor 12 moorden met voorbedachte rade. Volgens de aanklager pleegde Holmes de moorden met een "extreme onverschilligheid tegenover het menselijk leven".

Daarnaast achten de aanklagers hem schuldig aan 116 pogingen tot moord op de mensen die ook in de bioscoop waren. Ook wordt hem bezit van explosieven ten laste gelegd.

Motief onduidelijk

De 24-jarige Holmes schoot op 23 juli 12 mensen dood toen hij in een uitverkochte zaal willekeurig om zich heen schoot. 58 bezoekers raakten zwaargewond.

Zijn motief is nog niet duidelijk. Holmes weigert mee te werken aan het onderzoek en zit op dit moment in eenzame opsluiting.

Opnieuw geen reactie

Holmes hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd. Binnen 55 dagen neemt de aanklager een besluit over de definitieve strafeis. Eerst moet worden overlegd met nabestaanden en slachtoffers. Het duurt mogelijk een jaar voor het proces tegen Holmes begint.

Vorige week werd Holmes al voorgeleid. Toen maakte hij een verwarde en slaperige indruk. Nu mochten er geen camera's bij zijn. Verslaggevers ter plaatse melden dat hij opnieuw geen enkele reactie toonde. Rechts hoor je onze correspondent.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl