NOS NieuwsAangepast

Olympische merkpolitie gaat tot extremen

Londen lijkt momenteel wel een militaire vesting: overal zijn wapens en er zijn duizenden militairen op de been voor de Spelen die morgen officieel beginnen. Maar ook de 'merkpolitie' treedt streng op, erg streng, vinden de Britten.

De merkpolitie is een speciaal team van bijna 300 agenten dat strijdt tegen de inbreuk op het auteursrecht van de Spelen, overal waar de Spelen gehouden worden. De Britten hebben er inmiddels helemaal genoeg van. Ze zouden veel te hard optreden; volgens kleine ondernemers gaat het allemaal te ver. Het is ook niet precies duidelijk wat wel en niet mag.

Het zit zo: als je geen officiële sponsor bent van de Olympische Spelen mag je ook geen producten verkopen met het Olympische logo. Maar het gaat verder dan dat: er is een verbod op alles wat een associatie met de Spelen heeft. Bijvoorbeeld de woorden: 'Games', 'two thousand and twelve', '2012' en 'twenty-twelve' in combinatie met: 'London', 'medals', 'sponsors', 'summer', 'gold', 'silver', en 'bronze'. Dat is allemaal strikt verboden.

Olympische bagels

Eerder werd zelfs de familie van Kate Middleton op de vingers getikt; op hun website voor feestartikelen stonden te veel verwijzingen naar de Spelen. En de bagels op de foto hingen in een liefdadigheidswinkel, die moesten binnen 20 minuten al naar beneden gehaald worden. Burgemeester Boris Johnson heeft al gewaarschuwd voor te hard optreden. "Als iemand een Olympic Café heeft, succes ermee."

De agenten dragen paarse helmen en shirts en mogen zomaar elke winkel of kantoor binnen te vallen. Ze mogen boetes uitdelen tot wel 20.000 pond als producten verkeerd aangeprijsd zijn. Dat maakte ook Hamdy Shahein mee, eigenaar van een klein winkeltje in Hackney: "De politie kwam in een grote ME-bus en zes agenten stormden naar binnen."

That Big Event

Maar de Britten zouden de Britten niet zijn als er geen grappen over gemaakt zouden worden. Velen zoeken dus subtiele en minder subtiele manieren om de regels aan hun laars te lappen. Bijvoorbeeld deze website, waar ze niet de Spelen noemen, maar 'That Big Event in London'.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl