NOS NieuwsAangepast

Amsterdams riool vol met cocaïne, xtc en cannabis

Per dag wordt er in Europa zo'n 355 kilo cocaïne doorheen gesnoven en gespoten, in Scandinavië is speed erg populair en xtc doet het in Nederland en België erg goed. Dat zijn enkele conclusies die onderzoekers trekken na een grootschalig drugsonderzoek, in het riool.

Voor het eerst hebben onderzoekers in 19 Europese steden rioolwatermonsters geanalyseerd. Daaruit blijkt dat Nederland zijn reputatie als drugsland goed waarmaakt: wij voeren de lijst aan op het gebied van cannabis en moeten de eerste plaats delen met België op het gebied van xtc en cocaïne.

Xtc en cocaïne in het weekend

Het gebruik verschilt ook per dag in Nederland: cannabis wordt de hele week door gebruikt en in het weekend zijn xtc en cocaïne weer populairder. Zo blijkt uit het onderzoek. Ook werd er soms snel verandering in drugsgebruik gemeten. Kort na een politie-inval, als grote partijen drugs door de wc worden gespoeld, is er dan ook een piek zichtbaar.

Het is voor het eerst dat drugsgebruik op zo'n grote schaal in het riool is gemeten: normaal werd dit gedaan aan de hand van enquêtes, maar die zijn niet betrouwbaar genoeg, zegt professor Pim de Voogt van KWR Watercycle Research.

DrugsfeitenAmsterdam heeft samen met Antwerpen het hoogste cocaïnegebruik per inwoner.Het cocaïnegebruik is hoger in West- en Centraal-Europa en lager in Noord- en Oost-Europa.Het totale cocaïnegebruik in Europa is ongeveer 355 kilo per dag.Het gebruik van MDMA is het hoogst in Nederland en België.In enkele Scandinavische landen werd nauwelijks MDMA gevonden, maar juist weer meer amfetaminen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl