NOS NieuwsAangepast

Chemische wapens in Syrië: hoe zit dat?

President Obama heeft Syrië gewaarschuwd om geen chemische wapens te gebruiken. En dat doet hij niet zomaar: Syrië heeft de meeste chemische wapens in het Midden-Oosten.

Het gaat om drie soorten chemische wapens: -Mosterdgas: veroorzaakt ernstige blaren en brandwonden; -Het dodelijke zenuwgas Sarin: verlamt je spieren direct, waardoor ademhalen onmogelijk wordt; -VX, ook een dodelijk zenuwgas met hetzelfde effect als Sarin.

Syrië zou honderden tonnen van die gassen hebben, en duizenden chemische bommen. Dat arsenaal bouwde Syrië op in de jaren '70, als machtsvertoon tegen Israël.

De Iraakse dictator Saddam Hussein gebruikte de gassen veelvuldig, zelfs tegen z'n eigen burgers. Als president Assad z'n chemische wapens gaat gebruiken, is het nog de vraag hoe. Het kan met raketten, bommen of gasflessen. Maar chemische wapens zijn niet altijd effectief: als bijvoorbeeld de wind de verkeerde kant op staat, heb je al kans dat je je eigen leger uitroeit.

Geheime bronnen

Hoeveel chemische wapens Syrië precies heeft, weten we niet. Misschien zijn het er wel veel meer dan we hier noemen. De OPCW, de organisatie voor een verbod op chemische wapens, heeft normaal toegang tot die informatie, maar Syrië is een van de weinige landen die zich niet bij de organisatie heeft aangesloten, net als onder meer Noord-Korea. De informatie komt vooral van overgelopen militairen en hoge functionarissen in Israël. "Alleen als de VN een mandaat uitspreekt kunnen we ernaar toe", zegt woordvoerder Michael Loohan. "We hebben wel info over de wapens, maar we mogen niet zeggen wat, want onze bronnen zijn geheim. Maar we maken ons wel zorgen over de hoeveelheid wapens en de ligging van Syrië. Wat gebeurt er met die wapens als Assad wordt afgezet?

De Syrische regering zei afgelopen weekend dat ze nooit chemische wapens zullen inzetten tegen de eigen bevolking, dus ook niet tegen de opstandelingen die strijden tegen het regeringsleger. Alleen tegen buitenlandse troepen als die aanvallen.

In buurland Israël nemen ze in ieder geval geen risico: daar vliegen de gasmaskers de winkels uit.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl