NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse rapper zet protest tegen koningshuis door

De Marokkaanse rapper Lhaqed weigert zich de mond te laten snoeren, ook al zit hij een celstraf van 1 jaar uit in Casablanca. Vandaag dient het hoger beroep dat de rapper heeft aangetekend tegen zijn straf.

De 24-jarige Lhaqed (rancune) werd in mei veroordeeld wegens een nummer uit 2008 waarin hij zingt over corruptie bij de politie. Hij werd in maart opgepakt, nadat de video van het nummer Klab al-Dawla (Honden van de Staat) online werd verspreid. Volgens Lhaqed heeft hij het filmpje niet online gezet.

Klab al Dawla

De Marokkaan is in hoger beroep gegaan, omdat hij het niet eens is met de aanklacht. Er is een kans dat hij hierdoor een hogere straf opgelegd krijgt.

Mouad Belghouat, zoals Lhaqed echt heet, was betrokken bij de 20 Februari-beweging en schreef liedjes waarin hij onder meer koning Mohammed bekritiseerde om zijn rijkdom.

Volgens journaliste Ellen van de Bovenkamp is de rapper het symbool van de protestbeweging. Vorig jaar werd Lhaqed al eens aangeklaagd voor een vermeende mishandeling. Uiteindelijk werd hij begin januari veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, wat precies de tijd was die hij in voorarrest had gezeten.

"Het was niet zo slim om hem weer op te pakken, dat vergroot zijn populariteit en bekendheid", vertelt Bovenkamp. Het gesprek met de journaliste hoor je hiernaast.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl