NOS NieuwsAangepast

'IMF helemaal klaar met Griekenland'

Ondanks alle noodhulp en bezuinigingsmaatregelen gaat Griekenland misschien toch failliet. Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, wil namelijk geen hulp meer aan Griekenland geven. Dat zegt het Duitse weekblad Der Spiegel. Het IMF zou vinden dat Griekenland niet genoeg bezuinigt om het overheidstekort terug te dringen.

Als het IMF stopt met geld uitlenen aan de Grieken kan het al heel snel afgelopen zijn. De Griekse overheid moet namelijk op 20 augustus al 3,8 miljard euro terugbetalen aan de ECB. Als ze dat niet kunnen, zou dat weleens het einde van Griekenland als lid van de euro kunnen zijn. Een uitstel van die terugbetaling zou kunnen helpen, maar daar zit de rest van Europa niet zo op te wachten, bleek afgelopen week.

Trojka

Aankomende week reizen vertegenwoordigers van de EU, de ECB en het IMF, de zogeheten trojka, af naar Athene. Die moeten opnieuw gaan onderhandelen met de Griekse regering. Het is niet waarschijnlijk dat de Griekse overheid zich aan alle beloofde afspraken gaat houden. Bij de verkiezingen hebben ze immers aan het volk beloofd een aantal van die afspraken te schrappen.

Het lijkt erop dat de onderhandelaars de druk op de Griekse regering opvoeren. Vrijdag stopte de ECB ook al met het rechtstreeks helpen van de Griekse banken. Die kunnen nu alleen nog maar bij de eigen centrale bank terecht, waar lenen veel duurder is.

Uit de euro

Europese leiders zouden al bijgepraat zijn door het IMF over dit besluit. Minister van Financiën Jan Kees de Jager zegt te wachten op bericht van de trojka. De SP en PVV hebben al laten weten een spoeddebat aan te gaan vragen als er niet snel opheldering komt van het kabinet. D66 zou de aanvraag van een spoeddebat steunen.

De angst voor een failliet van Griekenland is groot. Als het land bankroet gaat, zal het wel uit de euro moeten stappen. De vraag is hoe de financiële markten dan reageren en wat er met instabiele landen als Spanje en Italië zal gebeuren. Der Spiegel noemt het besmettingsgevaar 'beheersbaar', maar om het risico zo klein mogelijk te houden stopt de hulp pas als het nieuwe noodfonds in werking treedt. Dat is op 12 september, als er in Nederland verkiezingen worden gehouden en het Duitse hooggerechtshog een beslissing over het noodfonds neemt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl