NOS NieuwsAangepast

Noorwegen herdenkt aanslagen

Een jaar geleden liet Anders Breivik een bom afgaan in het centrum van Oslo. Daarna reed hij naar het eiland Utøya en schoot 69 Jonge Socialisten dood. In totaal vielen er bij de twee aanslagen 77 doden en 242 gewonden. Vandaag herdenkt Noorwegen die dag.

Om 15.20 uur hield heel Noorwegen een minuut stilte. Ook waren er op beide locaties herdenkingen en werd er een speciale kerkdienst gehouden. Ook was er een herdenking op Utøya. "De bom en de kogels hadden als doel om Noorwegen te veranderen", zei premier Stoltenberg. "Het Noorse volk heeft daarop gereageerd door vast te houden aan zijn waarden en normen. De moordenaar faalde, het volk won." Om 18.45 uur - de precieze tijd dat Breivik werd opgepakt, zal de premier op het eiland een krans leggen. Vanavond zullen zo'n 100.000 mensen een herdenkingsconcert bij het stadhuis van Oslo bijwonen. Onze verslaggever Harro Brouwer bezocht Utøya. Zijn reportage vind je rechts op deze pagina.

Anti-terreurwetgeving

Net als in Nederland na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, maakten de aanslagen veel discussie los over hoe open en tolerant de Noorse samenleving nog is. "Mensen vonden het toen een beetje naïef om aan die waarden vast te houden", vertelt Vegard Groeslie Wennesland, een Jonge Socialist die de aanslag op Utøya overleefde. "Maar het is nog naïever om te denken dat een hardere opstelling of strengere regels de samenleving veiliger maken."

Toch zijn er wel dingen veranderd na de aanslagen. Er is nieuwe anti-terreurwetgeving doorgevoerd en de politie beschikt nu over een beter communicatiesysteem. Er was kritiek op de politie na de aanslagen, omdat er te traag zou zijn gereageerd. Zo deed de politie er anderhalf uur over om op Utøya te komen, omdat ze een te lange route namen en de boot onderweg kapotging.

Ondertussen zit Anders Breivik nog steeds vast. Op 24 augustus doet de rechter over hem uitspraak. Die beslist dan onder andere of Breivik wel of niet gek is. Dat bepaalt voor een belangrijk deel wat voor straf hij gaat krijgen.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl