NOS NieuwsAangepast

Franse villa te koop - voor 10 euro

Een vrijstaand huis in Marseille, Zuid-Frankrijk, 115 vierkante meter met een zwembad en uitzicht over de haven. Kopen? Dat kan al voor 10 euro. Terwijl het 700.000 euro waard is. Hoe dat kan? Er zit daar een makelaardij die de verkoop helemaal anders doet, zonder de stress en rompslomp die er de laatste jaren bijhoort: door er een loterij van te maken.

De makelaar verkoopt loten van 10 euro aan net zoveel mensen als hij nodig heeft om het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen en vervolgens gaat een van de lothouders er met de sleutel vandoor. Per persoon mag je maximaal vijf loten per maand kopen.

Win-win

"Je neemt de waarde van het huis en telt daar de notariskosten en onze commissie bij op en je hebt je vraagprijs", legt makelaar Leonard Simpatico uit. "Als we dat bedrag hebben, verkopen we geen loten meer, maar trekt de notaris de winnaar." Hij noemt zijn idee een win-win-situatie. "Je moet met een alternatieve oplossing komen. Een oplossing waar iedereen blij mee is: de verkoper, de winnaar en wij, omdat we onze eigen markt creëren."

"Het was anders ook wel verkocht", zegt de huidige eigenaar. "Maar dan had je bezichtigingen gehad, onderhandelingen, wachten op de bank etc. Maar nu is het heel simpel."

De serveerster Roxane Tornero (23) heeft met vier loten haar droom verwezenlijkt: een villa met een zwembad.

De makelaar denkt er al over een tweede kantoor te openen in Montpellier en misschien zelfs ooit in Spanje en Portugal, waar de crisis ook hard heeft toegeslagen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl