NOS NieuwsAangepast

Agressie onder invloed: beveiligers kunnen er niets mee

Geweld in het uitgaansleven heeft vaak met drank en drugs te maken. Hoe ga je om met iemand die dronken is, of flink doorgesnoven? Dat is de grote vraag voor veiligheidspersoneel. En die onwetendheid kan dodelijke gevolgen hebben.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut en Bureau Beke blijkt dat politieagenten, uitsmijters en ander veiligheidspersoneel symptomen van drugsgebruik vaak niet herkennen. Met alle gevolgen van dien.

Door het lint

Het gevaar zit hem in de benadering. Door drugs en alcohol komen stappers in een 'opwindingsdelier' terecht: hierdoor kunnen ze totaal door het lint gaan, extreem agressief worden en zich letterlijk doodvechten.

Maar, benadrukken de onderzoekers, zo'n opwindingsdelier moet wel worden herkend. Veiligheidspersoneel moet volgens de onderzoekers onderscheid leren maken tussen 'normaal' agressief gedrag (getriggerd door bepaalde sfeer, een persoon of incident) en agressie vanuit een opwindingsdelier (extreem ongericht gedrag dat puur veroorzaakt is door middelengebruik).

Fysieke kracht

Dat onderscheid is belangrijk, want iemand die in een opwindingsdelier zit, is met fysieke kracht bijna onmogelijk onder controle te krijgen. In plaats van fysieke kracht te gebruiken, zou veiligheidspersoneel volgens de onderzoekers dan veel beter de hulp van een arts in kunnen roepen. Die zou de herrieschopper dan bijvoorbeeld een verdoving kunnen geven. Zo escaleert het geweld niet.

Ervaring en extra training is de enige manier om de agressie goed in te kunnen schatten, zeggen de onderzoekers.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl