NOS NieuwsAangepast

Student Wit-Rusland vast om provocerende teddybeerfoto

Wat je hierboven ziet, heeft nooit plaatsgevonden. Zeggen de autoriteiten in Minsk, de stad in de video. Geen onbelangrijk gegeven, omdat ze er wel iemand voor hebben opgepakt. Wat je ziet is een teddybeerdropping van een Zweeds reclamebureau boven de Wit-Russische stad. Klinkt als een raar verhaal en dat is het ook.

Het gaat om een campagne van het Zweedse bureau Studio Total waarmee ze het recht op de vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland willen steunen. Daarom vlogen ze begin deze maand met een klein vliegtuigje over de grens en lieten ze boven Minsk 879 teddybeertjes met ieder een eigen spandoekje los. Op de spandoek staat de tekst 'Wij steunen de Wit-Russische strijd voor vrijheid van meningsuiting'.

KGB

De Wit-Russische journalistiekstudent Anton Surapin (20), die in Minsk woont, kreeg foto's van de gelande beren opgestuurd en zette er eentje op zijn blog. En om die foto werd hij vrijdag opgepakt. De veiligheidsdiensten, daar nog steeds bekend als de KGB, doorzochten zijn huis en namen zijn computer in beslag. Volgens de autoriteiten werkte hij mee aan de dropping. Raar, want volgens diezelfde autoriteiten is die dropping er dus helemaal niet geweest. Veel bewijs is er ook niet, behalve de video hierboven.

Het strafbare feit? De piloten zouden illegaal het Wit-Russische luchtruim binnengevlogen zijn. En toch ontkent Minsk dat iemand illegaal het luchtruim binnendrong; de berichten zouden alleen bedoeld zijn om te provoceren. Surapin is nog niet officieel aangeklaagd voor het schenden van de grenzen, een misdaad waar 7 jaar cel voor staat, maar hij kan wel 10 dagen vastgehouden worden.

Brief

Het reclamebureau heeft vandaag een brief naar president Loeksjenko op internet gezet, waarin ze benadrukken dat Surapin er niets mee te maken had.

Hier zie je Wit-Russen met de beren op de foto gaan:

Op dit YouTube-kanaal zie je meer video's van de actie, waaronder de complete vlucht.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl