NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse scouting: homo's niet welkom

Het hoge woord is eruit bij de Boy Scouts of America. Er komt geen verandering in het beleid: homo's mogen nog steeds geen lid worden van de Amerikaanse scoutinclub. 290.000 mensen ondertekenden tevergeefs een petitie om de regels te veranderen en homoseksualiteit na meer dan honderd jaar toe te laten binnen de Amerikaanse Boy Scouts.

Maar volgens een onderzoekscomité houdt het merendeel van ouders het onderwerp homo liever binnenshuis, en is het huidig beleid daarom "absoluut het beste beleid".

Spirituele begeleiding

Het bestuur van de Boy Scouts stelde een 11-koppig comité samen dat zich de afgelopen 2 jaar in het geheim over de kwestie boog. Zij zijn het er nu unaniem over eens: homo's zijn niet welkom. Waarom? Onder meer omdat ouders er niet op zitten te wachten dat hun kinderen met homoseksualiteit geconfronteerd worden. "Het overgrote deel van de ouders wil het onderwerp op een juist moment, in de juiste setting binnenshuis, onder 'spirituele begeleiding' bespreken."

Boy Scouts of America is een van de grootste jongerenorganisaties van de VS. De vereniging telt 2,7 miljoen actieve leden (allemaal jongens) en meer dan een miljoen vrijwilligers. Meer dan 110 miljoen Amerikanen zijn lid geweest van de BSA.

De scouting biedt volgens hun eigen website een educatief programma om sterke karakters te kweken, jongens bewust te maken van hun verantwoordelijkheden als burger en ze voor te bereiden op leiderschap.

Kritiek

De scouts zien al aankomen dat niet iedereen het eens is met de beslissing homoseksuelen te weren. Maar, zeggen ze: "Goede mensen zijn het niet altijd met elkaar eens maar kunnen toch samenwerken."

Volgens medewerkers van scouting geniet het verbod brede steun onder de leden maar niet iedereen is blij. Prominente leden van de organisatie hebben aangedrongen op een opheffing van het verbod voor homo's, maar het hooggerechtshof bepaalde in 2000 dat particuliere organisaties het recht hebben hun eigen eisen voor lidmaatschap te stellen.

Homorechtenorganisaties reageren boos. Human Right Campaign-voorzitter zegt in een verklaring dat de BSA een kans laat liggen: "Terwijl we ze in het land steeds beter accepteren, leren de leiders van the Boy Scouts of America aan jongeren dat niet iedereen even veel waard is. Het bestuur had de kans om de volgende generatie leiders de waarde van respect te leren, maar in plaats daarvan kozen ze voor verdeling en intolerantie."

In South Park vinden ze homoseksualiteit overigens geen probleem bij de scouting, zie de aflevering Cripple Fight.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl