Australische regering is witte haai zat

Australië is helemaal klaar met de witte haai. Tenminste, de regering van de staat West-Australië is de bloeddorstige dieren zat. In het afgelopen jaar zijn daar vijf mensen doodgebeten door haaien, nooit eerder vielen er in een jaar zoveel slachtoffers.

Afgelopen zaterdag vond de meest recente noodlottige haaienaanval plaats. De 24-jarige Benjamin Linden werd bij een eiland ten noorden van Perth tijdens het surfen aangevallen en verdween meteen in de diepte.

Beschermde status

Maritieme wetenschappers beschouwen de westkust van Australië als de gevaarlijkste zone in de wereld als het gaat om haaien. De roofdieren hebben in Australië al 20 jaar een beschermde status omdat de populatie toen enorm was geslonken.

Na de aanval van zaterdag wil Norman Moore, de minister van Visserij in West-Australië, onderzoeken of hij de beschermde status van de haai kan opheffen.

Jaws

Sinds de films Jaws de bioscopen onveilig maakte is de witte haai de bekendste en meest gevreesde haaiensoort. Maar toen wij een rondgang maakten bleek dat de (witte) haai bij lange na niet de meest dodelijke diersoort ter wereld is.

Wat wél de meest dodelijke diersoort is kan volgens de experts die wij hebben gesproken niet precies worden gemeten. Een indicatie konden ze wel geven. Dit zijn de drie dieren die het meest voorkomen op dodelijke-dierenlijstjes van biologen en deskundigen:

De mug De onbetwiste nummer één, dit beestje heeft meer doden en ziektes op zijn geweten dan elk ander dier. Jaarlijks is de mug verantwoordelijk voor miljoenen slachtoffers per jaar. Ze kunnen ons onder andere malaria, gele koorts en tropenkoorts geven.

De slang De beet is het dodelijke wapen van onze nummer twee: ieder jaar sterven 150 duizend mensen aan de beet van een slang. Het gif van deze beet kan de spieren in veel gevallen verlammen en zo het hart stilzetten.

Het nijlpaard De nummer drie lijkt misschien helemaal niet gevaarlijk. Een Nijlpaard doodt geen mensen om ze op te eten; meestal doodt het dier per ongeluk, omdat het zich bedreigd voelt. Als een nijlpaard in gevaar is rent het dier namelijk terug richting water. Mocht er een mens tussenstaan, dan rent hij daar gewoon overheen. Het aantal dodelijke slachtoffers dat het op het conto van het nijlpaard kan worden geschreven loopt jaarlijks dan ook in de honderden.

Andere dodelijke schepsels

Hieronder een overzicht van andere schepsels die je misschien maar beter niet kunt tegenkomen op vakantie.

Vergis je niet in het onschuldige pluizige uiterlijk van de ijsbeer: kom je er één in het wild tegen, dan is het met je gedaan. Ook de olifant is minder onschuldig dan dat hij lijkt: ieder jaar vertrapt het dier zo'n 500 mensen.

De koning der dieren, de leeuw, heeft ook een plaats verdiend tussen de dodelijke dieren: wij mensen zijn namelijk een lekker snackje voor deze jagers.

De krokodil ligt muisstil in het water voordat hij razendsnel aanvalt, mensen zijn vaak het slachtoffer van deze dodelijke tactiek. De giftigste onder de kwallensoort: de doodskwal mag ook niet ontbreken. Dit beestje heeft genoeg gif in zijn lijf om 60 mensen te doden.

Last but not least, de buffel: 800 kilo zwaar en in het bezit van scherpe hoorns. Vertoont bovendien ook nog eens zeer onvoorspelbaar gedrag: ieder jaar neemt de buffel dan ook honderden safarigangers op zijn hoorns.

Door: Suse en Besma

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl