NOS NieuwsAangepast

Kitesurfers steeds minder welkom

Steeds meer mensen hebben het ontdekt: het kitesurfen. Dat mag maar op een paar plekken in Nederland - en het worden er nog minder. Dat komt door Europese regelgeving, Natura2000. De natuur heeft er namelijk last van.

Het gaat vooral om de vogels naast de zwemkom waar kitesurfers gebruik van maken. Voor de sporters is juist die zwemkom ideaal: "Het blijft lang ondiep, dus als je valt kan je lopend terug", zegt een kitesurfer op een van de populairste plekken, het Noord-Hollandse Schellinkhout.

Strenger controleren

Tot nu toe was de sport op veel plekken al verboden, maar werd het gedoogd. Dat gaat dus veranderen. Het Recreactieschap gaat strenger controleren. In Schellinkhout, maar ook bijvoorbeeld op de Vooroever bij Andijk en Medemblik.

"Officieel mag het niet nee, maar het wordt al zeker 15 jaar gedoogd", zegt Dirk Bakker, al 30 jaar eigenaar van een surfschool. "Er zit een meeuwenkolonie hier verderop, maar ik kan me niet voorstellen dat ze er last van hebben." Volgens hem is Schellinkhout een van de mooiste kitesurflocaties in Nederland. "Het zou echt zonde zijn voor de sport als die moet sluiten."

Jetski

Wat nu? "We kunnen uitwijken naar zee", zegt een kitesurfer. "Maar op Zandvoort of Scheveningen worden ze er ook niet blij van. Pak eerst die jetski maar eens aan."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl