NOS NieuwsAangepast

Gevangene wil schadevergoeding na zelfmoord

Een 18-jarige gevangene eist een schadevergoeding, omdat zijn celgenoot zelfmoord pleegde in de cel in Doetinchem. Volgens de advocaat van de jongen heeft hij aan het incident psychische klachten overgehouden. "Hij slaapt slecht en moet er constant aan denken", zegt advocaat Robert Speijdel.

De jongen uit Almelo zag 's ochtends zijn Duitse celgenoot van 30 in de kast met een laken om zijn nek; hij had zichzelf opgehangen. Volgens de Almeloër waarschuwde hij de gevangenbewaarders, maar kwamen ze pas 5 minuten later kijken. "Toen zat hij dus maar met de dooie. Het is ook niet zo dat je even kunt weglopen. Dat was voor mijn jonge cliënt een erg vervelende ervaring."

Professionele hulp

De zelfmoord gebeurde in april al, maar de jongen is pas vorige week met het verhaal naar buiten gekomen. Hij eist een schadevergoeding van de Staat. "Wij hoeven niet per se een geldbedrag, maar wel professionele hulp", zegt advocaat Speijdel. De kosten van die hulp, mogelijk enkele duizenden euro's, wil hij vergoed krijgen.

De Duitser zat in de gevangenis wegens misbruik met kinderen. De Almeloër zat volgens de advocaat voor een veel lichter vergrijp in de gevangenis. "Merkwaardig dat ze bij elkaar zijn geplaatst. Zeker met zo'n jonge verdachte."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl