NOS NieuwsAangepast

Recordaantal doden door haaien in Perth: weer surfer dood

Perth is de gevaarlijkste plek ter wereld als het gaat om haaienaanvallen. Zaterdag werd een man bij de Australische badplaats doodgebeten, wat het aantal doden door haaien op een record brengt. De 24-jarige man werd doodgebeten door een witte haai toen hij op een surfplank aan het peddelen was bij Wedge Island. De 5 meter lange haai dook op uit het water en greep hem.

Een andere man op een jetski zag het gebeuren en probeerde hem te redden, maar het was al te laat. "Hij probeerde me van m'n jetski te stoten", zei de man later. "De haai bleef om het lichaam cirkelen, ik kon niets meer doen. Er was overal bloed." Hier zie je de man zijn verhaal doen.

De surfer is het vijfde slachtoffer van een haaienaanval in een jaar tijd. Gemiddeld is er een slachtoffer per jaar te betreuren.

Meer haaien

Het is niet duidelijk waar de stijging vandaan komt. Autoriteiten denken dat het komt door de groeiende hoeveelheid mensen in de regio. "Hoe meer mensen in het water des te groter de kans op een ontmoeting met een witte haai", zegt Rory McAuley, een haaien-onderzoeker van de overheid.

Andere wetenschappers zeggen dat het aantal witte haaien dankzij de beschermde status toeneemt. Vanwege overbevissing moeten ze zich steeds dichter bij de kust wagen om een maaltje te kunnen vangen. Daarbij zijn ze gedwongen om af en toe nieuwe, vreemde prooien uit te proberen, zoals de mens.

Eerdere aanvallen leidden tot de oproep om de haaien af te maken. De overheid van West Australië heeft die plannen tot nu toe afgewezen, omdat niet duidelijk is welke haai verantwoordelijk is voor de aanval. Bovendien geldt de zee als het leefgebied van de haai en neemt een zwemmer bewust risico's als hij de zee in gaat.

Close encounter

Twee duikers kwamen pas nog gevaarlijk dichtbij een witte haai bij de kust van West Australië en kunnen het gelukkig nog navertellen. Een van hen had een camera op z'n hoofd, waardoor het hele voorval gefilmd werd:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl