NOS NieuwsAangepast

Heftige censuur in Ethiopië: 24 journalisten veroordeeld

Eskinder Nega: journalist op een van de slechtste plekken ter wereld om dat beroep uit te oefenen. Hij werd al zeker 7 keer opgepakt. Maar deze keer krijgt het verhaal geen goede afloop: hij is veroordeeld tot 18 jaar cel. Nega is een Ethiopische journalist die verschillende kranten begon en nu een eigen blog heeft. Hij publiceert al jaren kritische artikelen over de semi-dictatoriale regering in Ethiopië en won in mei nog een Amerikaanse PEN/ Barbara Goldsmith Freedom to Write Award voor zijn werk. Hij is vorige maand schuldig bevonden aan terrorisme.

De rechtbank in Addis Abeba veroordeelde met Nega nog 23 activisten en journalisten voor terrorisme omdat zij 'samenzweren' met rebellen die de regering omver willen werpen. De straffen variëren van 8 jaar tot levenslang. 16 van de 24 veroordeelden leven in ballingschap.

Nega

Nega wordt ervan beschuldigd banden te hebben met het in de Verenigde Staten gebaseerde Ginbot 7. Ethiopië ziet die groep als een terroristische organisatie en heeft de groep verboden. Nega werd gearresteerd vanwege een artikel in september over een aantal anti-terrorisme arrestaties. Met name die van een bekende Ethiopische acteur en activist Debebe Eshetu vond hij discutabel.

Bij ons kun je het je bijna niet voorstellen, maar in Ethiopië gebeurt het aan de lopende band. Zo werden in december nog twee Zweedse journalisten in het Afrikaanse land veroordeeld tot 11 jaar cel omdat zij het verboden Ogaden National Liberation Front zouden steunen. Een Ethiopische beveiliger in dienst van de VN is vorige maand tot 7 jaar cel veroordeeld voor communiceren met die groep.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl