NOS NieuwsAangepast

Dit was de eerste foto op het wereldwijde web

Wetenschappers van het CERN waren vorige week wereldnieuws met de zeer waarschijnlijke ontdekking van het Higgs-deeltje, maar 20 jaar geleden schreven ze ook al geschiedenis. Toen uploadde Tim Berners-Lee van het Europees Centrum voor Kernonderzoek namelijk de eerste foto op het web.

Zoals dat wel vaker gaat bij gebeurtenissen van vooral achteraf groot belang, gebeurde dat zonder toeters en bellen. En bijna niemand zag de foto. Het was ook geen pareltje, maar een nogal amateuristische foto van een 'meidengroep' van CERN: Les Horribles Cernettes. De foto is nu een hype omdat het volgende week precies 20 jaar geleden is dat de foto werd ge-upload.

Every Proton of You

Les Horribles Cernettes is een parodie-meidenband van CERN-medewerkers in Genève, die optreedt bij evenementen rond het CERN. 'The one and only High Energy Rock Band', noemen ze zichzelf, met nummers als Every Proton of You' en My Sweetheart is a Nobel Prize. Op het moment dat de foto genomen werd, had de fotograaf geen idee dat hij geschiedenis zou schrijven. "Ik wist niet eens wat het internet was", zegt Silvano de Gennaro daarover.

IT-ontwikkelaar De Gennaro schrijft de liedjes voor Les Horribles Cernettes en is hun manager. Op 18 juli 1992 was hij backstage bij een optreden en wilde hij een foto voor de cover van hun nieuwe cd. Hij vroeg de dames daarom even bij elkaar te gaan staan en te lachen. En zo geschiedde. "Als geschiedenis plaatsvindt, heb je geen idee dat je er onderdeel van uitmaakt." Hij bewerkte de foto met Adobe Photoshop en sloeg het als GIF op op zijn Macintosh.

Proefkonijn

Berners-Lee en zijn team ontwikkelden dat jaar een nieuwe editie van hun primitieve Word Wide Web, eentje die foto's ondersteunde. Hij had een proefkonijn nodig en zette de bewuste foto online op een pagina over muzikale evenementen bij het CERN. "Maar vrijwel niemand zag het", aldus De Gennaro. "De posters bij het CERN hadden meer bekijks."

Les Horribles Cernettes bestaat nog steeds, maar toevallig geven ze volgende week zaterdag hun laatste optreden. Een livestream vind je op hun website. Een paar van hun 'hits':

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl