NOS NieuwsAangepast

Apple stopt met groen certificaat, San Francisco met Apple

Apple laat zijn producten niet meer testen door EPEAT, om zo een 'groen certificaat' te krijgen voor milieuvriendelijke producten. Het is een statement van Apple omdat de testcriteria van EPEAT volgens de fabrikant onvolledig zijn. Eén probleempje: Apple had waarschijnlijk niet nagedacht over alle gevolgen die dit heeft.

De lokale overheid van San Francisco is namelijk van plan om Macs in de ban te doen, als ze geen EPEAT certificaat meer hebben. In 2010 gaf de stad bijna 50.000 dollar uit aan computers met een appeltje als logo. Dat is niet heel veel geld, maar het gaat dan ook meer om het principe erachter. San Francisco ligt op 70 kilometer van het hoofdkantoor van Apple in Cupertino en veel Apple-medewerkers wonen in de stad.

Statement

De aankondiging om geen Apple-producten meer te kopen is vooral een dreigement, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen de BBC. "We hebben al contact opgenomen met Apple en we hopen dat we samen een oplossing kunden vinden voor dit probleem." San Francisco heeft eerder afgesproken enkel spullen met een EPEAT-certificaat te kopen.

EPEAT hoopt ook dat Apple zijn standpunt nog veranderd en in de toekomst zijn producten weer laat testen. Apple laat zich op zijn beurt niet onder druk zetten. "We voldoen aan de strengste milieu-eisen die vanuit de overheid worden gesteld."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl