NOS NieuwsAangepast

Russische Wikipedia op zwart uit protest

Begin dit jaar ging de Engelstalige Wikipedia op zwart, vandaag is het de beurt aan de Russische versie. Net als de vorige keer is het een protestactie van de online encyclopedie tegen de beperking van vrijheid op internet.

De Russische regering stemt namelijk vandaag over een wet die een internetfilter instelt. Hierdoor worden alle websites geblokkeerd die porno of advertenties voor drugs bevatten of die zelfmoord of extremistische ideeën promoten. Ook Wikipedia zou door het filter niet meer toegankelijk zijn voor de Russen, claimt de site.

Internetvrijheid in Rusland

Het is niet nieuw dat er ophef is over de vrijheid op internet in Rusland. Alle jaren is er veel kritiek op het actief monitoren van internetverkeer door de Russische regering. Daarnaast is er al vaker geprobeerd delen van het internet te blokkeren vanuit Rusland.

Rond de presidentsverkiezingen gingen websites die kritisch waren op de partij van Poetin en Medvedev en die van onafhankelijke verkiezingswaarnemers offline door ddos-aanvallen. Volgens critici zat de regering van Medvedev hierachter.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl