NOS NieuwsAangepast

Toulouse-schutter krijgt een stem

De Franse zender TF1 heeft zondag telefoongesprekken uitgezonden die de politie met Toulouse-schutter Mohamed Merah voerde tijdens de 32 uur durende belegering van zijn huis. Het is de eerste keer dat de gesprekken uitlekken en de Franse minister van Binnenlandse Zaken is not amused.

De 24-jarige schutter schoot in maart drie parachutisten dood en pleegde een aanslag op een joodse school in Toulouse. Die aanslag kostte vier mensen het leven. In maart belegerde de politie zijn huis en kwam Merah om toen hij tijdens een vuurgevecht het raam uit sprong. TF1 heeft een band met vier uur aan onderhandelingen en zond zondag voor het eerst een deel uit.

Hier kun je een deel van de uitzending bekijken.

De geradicaliseerde schutter vertelde de politie uitgebreid over zijn drijfveren, denkbeelden en zijn voornemens om vooral door te gaan met de aanslagen. Ook vertelt hij hoe hij de Franse veiligheidsdiensten, die wisten dat hij naar Pakistan en Afghanistan was afgereisd, te slim af was.

Excuses van de minister

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zegt na de uitzending van TF1 dat hij het "jammer" vindt dat de gesprekken uitgelekt zijn. Hij biedt de nabestaanden zijn excuses aan. Nabestaanden willen nu een spoedprocedure aanspannen om te voorkomen dat de gesprekken verder verspreid worden. Ze willen niet horen hoe de stem van de moordenaar van hun geliefden klinkt.

De Franse justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar het lekken van de bestanden en de gevolgen ervan.

Filmbeelden

Er zijn niet alleen geluidsfragmenten van Merah, maar ook filmbeelden. Merah filmde zijn aanslagen en gaf het materiaal aan Al-Jazeera. Sarkozy riep alle omroepen op om geen beelden te vertonen en Al-Jazeera gaf gehoor.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl