NOS NieuwsAangepast

Facebook blokkeert gebruikers met korte achternaam

Heb je een achternaam die slechts bestaat uit twee letters, dan heb je een probleem op Facebook. Het sociale netwerk blokkeert namelijk gebruikers met een extreem korte achternaam, omdat de algoritmes van de sociale netwerksite denken dat het een fakenaam is. De oplossing? Een kopie van je paspoort opsturen om te bewijzen dat je echt Wu of Ab heet.

Metro opent vanochtend met dit verhaal en het duikt inmiddels op veel plekken op. Maar hoe zit het nu precies?

Niet nieuw

Facebook wil dat gebruikers altijd opereren onder hun echte naam. Als je dat niet doet, is er een kans dat je account wordt afgesloten, staat in de voorwaarden. Dat is absoluut niet nieuw en zorgde altijd al voor kritiek, vooral door mensenrechtenorganisaties.

Politieke dissidenten gebruiken vaak Facebook om hun verhaal te vertellen, maar uiteraard onder een schuilnaam. Er zijn veel verhalen van activisten wier account op een gegeven moment werd afgesloten (en soms na heel veel kritiek in de media ook weer werden geopend).

Geduld

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je per ongeluk met een echte naam wordt afgesloten. Blijkbaar heeft Facebook de algoritmes die automatisch op fakenamen zoeken nu aangescherpt. Om te voorkomen dat mensen hun naam afkorten tot de 'criminele' eerste letter, worden nu alle achternamen van één of twee tekens als fake aangemerkt.

Gebruikers die daar mee te maken krijgen moeten dus hun paspoort opsturen om te bewijzen dat ze echt zo heten. Waarschijnlijk helpt geduld ook, want de kans is groot dat Facebook door alle negatieve media-aandacht de regels weer wat versoepelt.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl