NOS NieuwsAangepast

Rijbewijs innemen van dronken fietser mag niet

Worden gepakt als je dronken op de fiets zit en vervolgens je rijbewijs moeten inleveren. Het klinkt raar, maar het gebeurt wel regelmatig. In 9 van de 25 korpsen is het namelijk beleid om dat te doen, blijkt uit een onderzoek van een aantal regionale kranten. Daarbij moet wel één klein dingetje worden opgemerkt: het mag helemaal niet.

Als fietser hoef je geen rijbewijs te hebben, dus kan hij ook niet worden afgepakt. Alleen als je dronken wordt gepakt in of op een voertuig waarvoor je een rijbewijs moet hebben, mag de politie hem innemen.

Rechter

Mocht het je zelf overkomen dan is het misschien niet heel verstandig om dronken ruzie te maken met een agent. Voor je het weet heb je een boete voor een belediging van een ambtenaar in functie. Via de rechter kun je je rijbewijs weer terug krijgen als het onterecht is ingenomen.

Overigens: er is volgens de Raad van Korpschefs één uitzondering op de regel. Als iemand al met alcohol achter het stuur met de politie in aanraking is geweest, mag het rijbewijs wel worden ingenomen tijdens een dronken fietstochtje.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl