NOS NieuwsAangepast

Astronaut Kuipers doet boekje open

"Ik mis het zweven heel erg." Voor het eerst sinds zijn terugkeer op aarde had André Kuipers contact met de pers. Na wat vertraging in verband met verbindingsproblemen praatte Kuipers vanuit het NASA-hoofdkwartier in Houston zo'n half uur met Nederlandse journalisten. "Het was een fantastische reis," aldus Kuipers. "Elke keer dat ik naar buiten keek was adembenemend."

Fysieke problemen

De astronaut is niet helemaal ongeschonden uit de landing gekomen. "In de capsule had ik last van mijn been. Toen de capsule losschoot bij de dampkring gebeurde er iets met mijn stoel, waardoor mijn been bekneld raakte. Het was een enorme verlichting toen de capsule werd geopend."

Een ontspannende douche kon hij niet direct nemen: "Ik had daar heel erg zin in, maar door warmte gaan bloedvaten uitstaan. Daar moest ik nog mee oppassen."

Een ruimtereis is een zware aangelegenheid. Kuipers ervoer krachten van 4.9 G. Ter vergelijking: de Goliath in pretpark Walibi is 4 G. Hij voelt zich nu al beter dan net na de landing, maar fysiek is Kuipers nog steeds niet optimaal. "Ik heb nog moeite met lopen. De paar dagen na mijn terugkomst had ik veel last van duizeligheid. Als ik plat ging liggen voelde het alsof mijn benen tegen het plafond zaten. Alles duizelde."

Geloof in buitenaards leven

193 dagen zat Kuipers in de ruimte: langer dan iedere andere Europese astronaut. Op de vraag of hij zijn eigen record nog eens wil overtreffen zei hij: "Ja. Dit is een prachtige ervaring, maar het vergt een lange en zware training. Als het kon zou ik zo nog eens een paar weken per jaar op vakantie gaan naar de ruimte."

Kuipers beantwoordde ook vragen van twitteraars. Een van hen vroeg of er protocollen zijn voor buitenaards contact. "Nee," zei Kuiper. "We hebben geen protocollen voor contact met buitenaards leven, maar het zou wel interessant zijn." De astronaut gelooft in het bestaan van buitenaards leven: "Ik denk dat door de talloze sterren en planeten die we hebben, er ergens wel intelligent leven moet zijn."

Zweven

Zondag landde Kuipers in Kazachstan nadat hij 193 dagen in de ruimte had gezeten. Meteen na de landing vloog hij door naar de VS, waar hij de komende tijd revalideert en tests ondergaat. "Zweven is te vergelijken met zwemmen dus tijdens mijn revalidatie zal ik veel in het zwembad te vinden zijn."

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl