NOS NieuwsAangepast

Zet minister uitlevering ICT-student TVShack door?

Onduidelijkheid vandaag over het standpunt van de Britse minister van Binnenlandse Zaken wat betreft de uitlevering van Richard O'Dwyer aan de VS. Verschillende websites melden dat Theresa May de petitie tegen zijn uitlevering naast zich neerlegt, maar volgens de maker van die petitie klopt dat niet.

De Britse rechtbank besloot eerder al dat de ICT-student (24) uitgeleverd worden aan Amerika vanwege het overtreden van auteursrecht. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vindt dat belachelijk en startte daarom een petitie. Volgens hem heeft May hier nog niet op gereageerd, ondanks berichten die het tegendeel beweren.

"De Britse rechtbank heeft geen reden gevonden om de uitlevering tegen te houden", zou een woordvoerder van het ministerie gezegd hebben.

TVShack

De student bouwde in 2010 een website, TVShack.net, met links naar illegale kopieën van films en series. De site werd binnen korte tijd populair, waardoor hij op het hoogtepunt zo'n 18.000 euro per maand verdiende door de verkoop van advertenties.

Wales begon de petitie vorige week maandag en heeft nu al meer dan 200.000 handtekeningen. Ook politici en beroemdheden scharen zich achter O'Dwyer.

"De zaak tegen hem is zo zwak dat het een grof schandaal dat hij aan de VS wordt uitgeleverd om iets waarvoor hij hier niet eens terecht zou staan", aldus Wales. "Nog nooit is een Amerikaans burger uitgeleverd aan Groot-Brittannië voor een vermeend vergrijp op Amerikaanse bodem."

Beroep

O'Dwyers lot wordt later dit jaar bekend als zijn beroep dient.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl