NOS NieuwsAangepast

Gesjoemel met rentes kost Barclays-topman de kop

Bijltjesweek bij de Britse bank Barclays. Maandag stapte voorzitter van de raad van commissarissen, Marcus Agius, al op en vandaag is de twijfelachtige eer aan topman Bob Diamond.

Reden voor het vertrek van deze financiële zwaargewichten is de toenemende druk op Barclays. Vorige week kreeg de bank een boete van 360 miljoen euro opgelegd door de Britse en Amerikaanse toezichthouders. De bank zou gesjoemeld hebben met rentepercentages. Diamond wordt ervan verdacht van dit gesjoemel op de hoogte te zijn, en deze gang van zaken goed te keuren.

33,5 miljoen

Waarschijnlijk blijft het niet bij deze twee heren. De Britse premier Cameron heeft een parlementair onderzoek aangekondigd naar de Londense City, het hart van de financiële industrie.

Diamond wacht dit onderzoek dus niet af en houdt de eer aan zichzelf. Zorgen hoeft hij zich niet te maken: in zijn topjaar bij de bank, 2007, streek hij maar liefst 33,5 miljoen euro op. In de periode 2006-2012 verdiende hij bijna 125 miljoen euro. Zonder werk komt hij ook niet te zitten, de Londense burgemeester Boris Johnson heeft laten weten dat Diamond zijn functie bij de gemeente mag houden.

Libor

Elke ochtend bellen de mannen in krijtpakken en bretels elkaar om de London Internetbank Offered Rate (Libor) te bepalen. Dat is een rente die bankiers elkaar rekenen en die ook gebruikt wordt als basis voor de hypotheekrente en spaarrekeningen. Barclays heeft deze rente laag proberen te houden en ook andere banken worden ervan verdacht onderling afspraken gemaakt te hebben. Hiernaast leggen correspondent Arjen van der Horst en oud-minister van financiën Onno Ruding de rente wat uitgebreider uit.

De Rabobank is de enige Nederlandse bank die bij de 16 banken hoort die de Libor vaststelt en heeft laten weten aan het onderzoek mee te werken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl