'Olympische Spelen hangen af van Belgisch dorpje'

Hoe de 400 inwoners van een klein Belgisch dorpje er voor kunnen zorgen dat miljoenen Europeanen niet naar de Olympische Spelen kunnen kijken? Doodeenvoudig: de glasvezelkabel onder hun dorpje saboteren.

Omdat de belangrijkste glasvezelkabel vanuit Londen naar Europa loodrecht onder hun dorpje doorloopt geldt in het Belgische Steenkerke een bouwverbod. Ontstaat er namelijk een beschadiging aan de kabel, dan wordt het voor miljoenen Europeanen lastig om naar de Spelen te kijken.

Tot na de Olympische Spelen wordt daarom niet meer gebouwd. Uitgerekend nét als de Belgen hun dorpspleintje opnieuw willen aanleggen.

Nederig

De burgemeester van Steenkerke beseft hoe belangrijk het is dat de beelden Europa bereiken en stelt zich nederig op tegenover de VRT. "We wilden een referendum houden of we door moeten gaan met de dorpsvernieuwing, of dat het even kan wachten. Ik denk dat de dorpsbewoners zich bewust zijn van het belang van Steenkerke."

Ramptoerisme

De Spelen gaan dus voor het dorp. Maar dat vindt Marijke Verbrugghe, inwoonster van Steenkerke, helemaal niet erg. "Misschien komen er wel ramptoeristen kijken naar onze kabel."

Overigens is de Steenkerkse kabel niet de enige toevoer van beelden van de Spelen naar Europa. De kabelmaatschappij heeft een plan B, zodat Europa via een omweg alsnog van het evenement kan genieten.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl