NOS NieuwsAangepast

"Huizen die we willen, zijn meestal zo weg"

"In Utrecht is het helemaal geen kopersmarkt", zegt Rik ten Wolde (28). Hij is starter op de huizenmarkt en houdt voor NOS op 3 samen met andere starters een weblog bij. Samen met zijn vriendin Simone (29) wil hij een huis kopen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. "We hebben een prima inkomen, maar kunnen voor dat inkomen eigenlijk nu geen huis kopen in Utrecht. Het is helemaal niet de 'kopersmarkt' waar je altijd over hoort."

Rik en Simone zoeken een huis met meerdere kamers, want ze willen ooit wel kinderen. Daarnaast moet het huis een tuin hebben en een plek om fietsen op te bergen. "Gek genoeg zijn de huizen die aan deze eisen voldoen meestal zo weg, voor ongeveer de vraagprijs. Vooral als de prijs onder de grens van de Nationale Hypotheekgarantie ligt (320.000 euro), gaat het snel."

Studentensteden

Het gaat niet best op de huizenmarkt, dat weten we inmiddels wel. Maar vooral in studentensteden valt dat vaak wel mee. "In studentensteden zoals Utrecht, Amsterdam, Leiden, Groningen en Delft is de markt minder gevoelig dan in de rest van het land", zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Er is altijd meer vraag en op dit moment weinig nieuwbouw. Dus de concurrentie voor huizenverkopers is minder."

Ook makelaarsvereniging VBO herkent het. "In de grote steden gaat het beter dan op het platteland."

Alweer verkocht

Rik en Simone zouden vandaag ook weer naar een huis gaan kijken in Utrecht. "Die stond pas een week te koop." Maar vlak voor het weekend kregen ze telefoon van de verkoopmakelaar. "Alweer verkocht. En voor de vraagprijs ook."

En daar komt de economische onzekerheid nog bij voor Rik en Simone. "Wat gaat de hypotheekrenteaftrek doen, wat doen de huizenprijzen en kunnen we dat over een tijd allemaal nog betalen?"

Meer over de zoektocht van Rik en Simone en andere (door)starters op de woningmarkt vind je hier.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl