NOS NieuwsAangepast

Amerikaans lab stopt met chimpansees als proefdieren

Goed nieuws voor de tegenstanders van proefdieren en voor chimpansees Torian en Tiffany. Deze zomer verdwijnen de laatste chimpansees, waaronder die twee, uit een omstreden onderzoekscentrum in het Amerikaanse Maryland. Het bedrijf Bioqual deed 30 jaar lang medisch onderzoek met apen. In een artikel van de Washington Post is te lezen onder welke omstandigheden dat gebeurde.

Afgelopen week heeft een groot aantal chimpansees het onderzoekscentrum al verlaten. De laatste vier verlaten Bioqual later deze zomer. 'Vrij' zijn ze niet. Ze gaan terug naar waar ze vandaan kwamen: het New Iberia Research Center, dat onderdeel is van de Universiteit van Louisiana.

Dat Bioqual stopt met de chimpansees past in een groter plaatje: er wordt steeds minder onderzoek gedaan met apen als proefdieren. In heel de VS zijn er nu nog zo'n 1000, tegenover 1500 in 1997. Farmaceutische bedrijven kiezen steeds vaker voor andere manieren voor het testen van medicijnen dat proefdieren, dankzij technologische ontwikkelingen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl