NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe simulator voorkomt 30 procent van de vliegtuigongelukken'

Last van vliegangst? Dan kan dit bericht je misschien wel een beetje geruststellen: onderzoekers van TNO en het Nationaal Lucht- een Ruimtevaartlaboratorium hebben een vliegsimulator ontwikkeld die 30 procent van de fatale vliegtuigongelukken kan voorkomen. Dat zegt projectleider Eric Groen van TNO.

Volgens Groen gebeuren drie op de tien vliegtuigongelukken omdat de piloot de 'macht over het stuur verliest'. Dat gebeurt vaak wanneer de neus van het toestel te veel omhoog gericht staat, een zogenaamde stall. Hierdoor valt de kracht op de vleugels weg. Het toestel begint dan hard te schudden en instrumenten geven verkeerde signalen door. Vervolgens stort het vliegtuig naar beneden.

Centrifuge

Maar dat hoeft nu niet meer te gebeuren. De nieuwe simulator kan de omstandigheden zo nabootsen dat de piloot de val precies zo ervaart zoals in het echt. Dat komt omdat de simulator niet op de traditionele manier op een aantal uitschuifbare poten staat, maar hangt in een soort centrifuge. Hierdoor worden ook de g-krachten nagebootst.

"De piloten ervaren hier dat je in zo'n stall naar beneden moet durven duiken om snelheid te winnen zodat je vliegtuig weer bestuurbaar wordt. Daarbij komen flinke g-krachten vrij en ook daaraan moet je wennen", zegt Groen. Maar hij voegt wel toe: "Hopelijk kom je als vlieger nooit in zo'n situatie terecht, maar als het dan een keer zou gebeuren, weet je wat je te wachten staat en wat je moet doen." De Nederlandse Luchtmacht is inmiddels begonnen met trainingen in de simulator. Ook de commerciële luchtvaart heeft belangstelling.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl