NOS NieuwsAangepast

Pinokkio's kunnen weer internetten in Rhode Island

Als je ooit online hebt gelogen over je gewicht, leeftijd, naam of lengte, dan was je in Rhode Island aan het verkeerde adres. Daar was in de wet opgenomen dat je niet mocht liegen op internet. Die wet is nu afgeschaft.

Volgens Steven Brown, voorzitter van de ACLU, een organisatie die opkomt voor burgerrechten, was de situatie onhoudbaar: "deze wet maakte van alle inwoners van Rhode Island een crimineel." En dat leek het bestuur van de Amerikaanse staat ook te beseffen.

Politicus Chris Blazejewksi stelde voor om de wet af te schaffen. "Leugens kunnen je je baan of een relatie kosten, maar het maakt je nog niet crimineel. Misschien druist de wet zelfs wel tegen de grondwet in."

Facebook

De zaak kwam aan het rollen in 2010. Toen werd een voormalig gevangeniscipier gearresteerd, omdat hij zich als zijn baas had voorgedaan op Facebook. De aanklacht tegen hem werd later ingetrokken, maar de man verloor zijn baan wel.

De anti-leugenwet werd in 1989 in het leven geroepen om fraudeurs en oplichters een halt toe te roepen. Vanaf toen was het verboden om onwaarheden uit te wisselen via computers. Nu kunnen Rhode Islanders dus gewoon weer liegen over de kleur van hun haar of over hun lengte.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl