NOS NieuwsAangepast

Social media herenigen toerist en camera

Een internationale zoekactie werd er deze week op touw gezet om een verloren camera te herenigen met zijn eigenaar. En het is gelukt, met dank aan de Nederlander Jan van Cappellen.

Deze week stapte Jan in de trein na een dagje Amsterdam, waar hij een onbeheerde Nikon-camera zag liggen. Op de camera ontdekte hij bijna 3000 foto's uit Ierland, Rome, Parijs en Amsterdam.

Speurtocht

Eenmaal thuis bekeek Jan ze wat zorgvuldiger. Hij ontdekte dat een roodharige jongen opmerkelijk vaak terugkwam op de foto's en dat hij wel de eigenaar moest zijn. Bovendien liet het klokje op de camera niet de Nederlandse tijd zien, maar was het 12 uur vroeger. Grote kans dus, gezien het tijdverschil, dat de jongen op de foto's een Amerikaan of Canadees is.

Jans schoonzoon, Roland van Gogh, besloot onderstaande foto te verspreiden via social media, in de hoop de rechtmatige eigenaar te vinden. In een paar dagen werd de foto meer dan 50.000 keer gedeeld op Facebook.

Gevonden

De eigenaar heeft zich inmiddels gemeld. Jan kreeg een mailtje van de Canadees Reggie Downing, die op dit moment in Praag zit. Hij is uiteraard ontzettend blij met de vondst.

Jan van Cappellen vindt het maar raar dat zijn online zoekactie voor zoveel media-aandacht heeft gezorgd. "Het is toch niet meer dan normaal dat je zoiets op Facebook zet, als je een camera vindt?"

Social media als detective

Al eerder bewees social media een prima detective te zijn. Zo liet de Ierse voetbalfan Damian Coughlan zijn EK-tickets op het vliegveld in Dublin liggen, terwijl hijzelf al in Polen was. Via Facebook en Twitter werd Damian benaderd en kon hij alsnog naar de wedstrijd.

Door: Lindsey

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl