NOS NieuwsAangepast

Een kijkje in het energiezuinige huis van de toekomst

De stijgende zeespiegel, de opwarming van de aarde, olie die opraakt. Echt vrolijk wordt je er niet van als je de laatste jaren het nieuws volgt. Toch hoef je niet in een grot te gaan wonen als je zuinig aan wilt doen met energie. En dat wil netwerkbeheerder Enexis graag aan iedereen laten zien. Ze hebben daarom een slim, energiezuinig huis gebouwd in Zwolle.

Het EcoNexis Huis wekt op allerlei manieren duurzame energie op, onder meer via zonnepanelen op het dak. Het huis is daarnaast aangesloten op een slim energienet. Hierdoor krijg je inzicht wanneer er energie 'over' is om bijvoorbeeld de was te doen.

Duur

Maar het gaat niet alleen om stroom. Het huis is heel goed geïsoleerd en gebruikt aardwarmte voor de temperatuurregeling. Ook wordt douchewater hergebruikt in de cv-installatie. Over het hergebruiken van water gesproken: regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld het sproeien in de tuin en het doorspoelen van het toilet.

Leuk ter inspiratie en om te zien wat er mogelijk is, maar voorlopig is het nog niet iets wat veel mensen zich kunnen veroorloven. "Het huis zoals het hier nu staat kost ongeveer 500.000 euro. Dat is absoluut een prijs die de gemiddelde woning te boven gaat", zeggen de bouwers van Enexis. "Technologie begint in de hogere klasse, maar sijpelt uiteindelijk door naar de lagere segmenten van de woningmarkt."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl