NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouwen mogen toch naar Londen

Het Saudisch Olympisch Comité is van gedachten veranderd, vrouwen mogen wél naar Londen om mee te doen aan de Spelen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Saudische vrouwen deelnemen aan de Olympische Spelen.

De afgelopen maanden was er veel discussie over de deelname van Saudische vrouwen. Begin april meldde het Saudisch Olympisch Comité nog dat het geen vrouwen naar Londen zou sturen.

Tien dagen later verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge dat het Internationaal Olympisch Comité zou blijven proberen de Saoudiërs op andere gedachten te brengen. Saudi-Arabië is met Qatar en Brunei het enige land dat nog nooit vrouwelijke sporters afvaardigde naar de Olympische Spelen. De andere landen lieten eerder al weten dat vrouwen dit jaar wel mee mogen doen.

Ruitster

Voor Saudi-Arabië betekent de toelating een enorme stap. Er is nog steeds een sterke oppositie tegen de publieke deelname van vrouwen in sport.

Op dit moment komt alleen de 20-jarige springruitster Dalma Rushdi Malhas in aanmerking. Het Saudisch Olympisch Comité gaat, een maand voor het begin van de Spelen, nog wel op zoek naar kandidates.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl