NOS NieuwsAangepast

Hoogleraar stapt op na wetenschapsfraude

Een hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stapt op omdat hij gesjoemeld heeft met onderzoeksgegevens. Hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters diende zelf zijn ontslag in, nadat een collega twijfelde over de betrouwbaarheid van zijn onderzoeken.

Smeesters heeft toegegeven dat hij bij twee onderzoeken 'data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden'. Dat schrijft de universiteit op de website. Twee artikelen van Smeesters worden teruggetrokken uit wetenschappelijke tijdschriften. Het hele rapport is hier te lezen

De promovendi die door Smeesters werden begeleid zijn overgedragen naar andere begeleiders. Hun onderzoek wordt niet in twijfel getrokken.

De onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit van de Erasmus Universiteit heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de publicaties na vermoedens van een collega-wetenschapper.

Stapel

Smeesters promoveerde in 2003 in de psychologie aan de universiteit van Leuven en ging toen aan de vakgroep sociale psychologie aan de universiteit van Tilburg werken als wetenschappelijk medewerker. Daar werkte hij in deeltijd samen met Diederik Stapel, waarvan al bekend is dat die grootschalige fraude heeft gepleegd. Stapel bleek data voor z'n onderzoeken te hebben verzonnen om dingen aan te tonen.

Smeesters presenteerde eerder dit jaar een onderzoek waarin hij aantoonde dat mensen die rommelige bureaus hebben, efficiënter werken. Of dat onderzoek ook onjuist is, is niet zeker.

De universiteit heeft de webpagina van Smeesters van de site verwijderd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl