NOS NieuwsAangepast

Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte

De nieuwe president van Egypte heet Mohamed Morsi. Dat heeft de kiescommissie in Caïro zondagmiddag bekendgemaakt. Morsi is de kandidaat van de Moslimbroederschap, hij streed tegen Ahmed Shafik die gesteund werd door het leger. De nieuwe president is onder meer voorstander van meer islamitische wetgeving in Egypte.

Morsi kreeg ruim 51 procent van de stemmen, Shafik eindigde op 49 procent. Op het Tahrirplein is groot feest losgebarsten onder de aanhangers van Morsi die zich daar hadden verzameld.

Geweld gebruiken

In aanloop naar de uitslag nam de spanning in Caïro toe. Er werd gevreesd voor ongeregeldheden als Shafik de verkiezingen zou winnen. De politie had de opdracht gekregen om geweld te gebruiken tegen relschoppers. Grote vraag is nu hoe het verder gaat in Egypte. Vorige week voerde de Militaire Raad een interim-grondwet in waarmee die raad verregaande bevoegdheden krijgt over nieuwe wetgeving, de begroting en de nieuwe permanente grondwet. Er staat ook in dat de nieuwgekozen president geen gezag krijgt over het leger.

Voor jonge Egyptenaren, veel revolutionairen, waren de verkiezingen onmogelijk. De keuze tussen een oud-Mubarak-gediende of een Moslimbroeder was onmogelijk. De een brengt ons terug naar de Middeleeuwen en de ander naar het Mubaraktijdperk, zeggen ze. Veel jongeren boycotten dan ook de verkiezingen.

Meer lezen over de revolutie in Egypte kan hier.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl