NOS NieuwsAangepast

Hiep, hiep, hoera: Alan Turing 100 jaar. Alan Wie?

De Google Doodle staat vandaag in het teken van Alan Turing. Wie? De oervader van de kunstmatige intelligentie. Had hij nog geleefd, dan zou hij honderd kaarsjes van zijn verjaardagstaart mogen uitblazen. Hij is bekend van de Turingmachine, een model van berekening en berekenbaarheid met nullen en enen. Hoe het werkt? Surf naar google.nl en begin maar met 'doedelen'. Zet de nullen en enen op de juiste plek om de code te kraken. Turing is niet bekend bij het grote publiek, maar zijn werk heeft veel betekend voor de ontwikkeling van computers zoals we die nu kennen.

Hij heeft een bewogen leven gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij een machine die de enigma-code van de Duitse marine kon ontcijferen, in de jaren 50 raakte hij verwikkeld in een schandaal rondom zijn seksualiteit en in 1954 pleegde hij zelfmoord.

Alan Turing is ook bekend van de Turingtest: een experiment om uit te zoeken of een computer menselijke intelligentie kan vertonen. Jemery Clarkson legt het hier uit:

Wat Turing nog meer heeft gedaan zie je in dit filmpje:

Zelfmoord

Turing deed ooit aangifte van een inbraak, maar werd snel zelf onderwerp van het onderzoek van de politie. De wetenschapper had namelijk een mannelijke geliefde en de Britse regering had het daar destijds niet zo op. Hij werd verdacht van ernstig onzedelijk gedrag en moest kiezen: een gevangenisstraf of chemische castratie. Hij koos voor het laatste. Door alle ellende zou Turing zelfmoord hebben gepleegd.

Er werd altijd gezegd dat Turing bezeten was door het verhaal van Sneeuwwitje en daarom koos voor een dood zoals in het sprookje. Hij zou namelijk een giftige appel hebben gegeten, zo luidt de verklaring. Alleen werd Sneeuwwitje wakker en Turing niet meer.

Ongelukje

Op een conferentie die vandaag in Groot-Brittannië gehouden is, zei professor Copeland dat de dood van Turing net zo goed een ongelukje kan zijn. Het genie had namelijk de gewoonte om voor het slapen een appel te eten. Ook liet de wetenschapper op zijn bureau een briefje achter om zichzelf te herinneren aan wat hij nog moest doen. Niet echt iets dat wijst op iemand met zelfmoordplannen, meent Copeland.

Een ongeluk dus, meent de onderzoeker. Turing had cyanide in huis en deed daar experimenten mee. Zijn kamer waar hij experimenten uitvoerde, scheen te ruiken naar cyanide. Het zou dus goed kunnen dat de wetenschapper per ongeluk walmen van cyanide heeft ingeademd en daardoor is overleden.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl