NOS NieuwsAangepast

Anders Breivik: kan hij nog vrijkomen?

Psychiaters, psychologen en deskundigen zijn het er niet over eens: is Anders Breivik ontoerekeningsvatbaar of niet? Dat er nog steeds twijfel bestaat, betekent dat de aanklagers verplicht zijn om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Wat betekent dat precies voor Breivik? Bestaat er een kans dat hij ooit vrijkomt?

Zelf houdt de massamoordenaar vol wél bij zijn volle verstand te zijn. Het gaat hem om zijn ideologie: hij voerde een kruistocht tegen het multiculturalisme en de 'invasie van moslims' in Europa.

Bad or mad

Meestal willen verdachten juist wel ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, want dat betekent in Noorwegen geen gevangenisstraf. In Nederland kan iemand gedeeltelijk toerekeningsvatbaar worden verklaard, dan krijg je zowel een straf als een behandeling opgelegd. In Noorwegen werkt het anders: daar ben je gek of slecht, 'bad or mad'. Je krijgt dus een behandeling of een celstraf.

Als de rechters met de eis meegaan en Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaren, moet hij naar een psychiatrische kliniek. Veel Noren waren bang dat hij dan na een bepaalde periode alsnog vrij zou kunnen komen, maar dat kan door een nieuwe bepaling niet, zei de Noorse hoogleraar Strafrecht Jo Stigen vorige week in Nieuwsuur. Stel dat hij na een tijd genezen wordt verklaard, kan hij uit de inrichting overgeplaatst worden naar een speciale gevangenis. Daar kan hij worden vastgehouden zolang hij gevaarlijk is.

21 jaar

Als de rechters hem uiteindelijk wél toerekeningsvatbaar verklaren, eisen de aanklagers 21 jaar gevangenisstraf. Dat kan steeds onbeperkt verlengd worden, zolang hij als een gevaar voor de maatschappij wordt gezien. Dat is ook wat de meeste nabestaanden en slachtoffers zouden zien, zegt journalist Luuk Mulder, die het proces in Oslo volgt.

In beide gevallen is de kans dus groot dat Anders Behring Breivik de rest van zijn leven achter de tralies slijt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl