NOS NieuwsAangepast

Uganda: lijst met verboden hulporganisaties groeit

Hulp aan homo's in Uganda staat onder druk. De minister van Ethiek en Integriteit wil meer dan 40 hulporganisaties verbieden, omdat ze volgens de minister homoseksualiteit promoten en verspreiden. "Ik heb de minister kritische vragen gesteld, maar als ik hierover schrijf als journalist is dat ook zeker niet zonder risico" zegt de Ugandese journalist Angelo Izama. "Het anti-homo sentiment leeft sterk in Uganda."

Welke hulporganisaties moeten verdwijnen, is nog niet duidelijk. De namen staan op een lijst, die nog niet openbaar is. Gisteren ging het om 38 organisaties, maar volgens Izama zijn het er zeker 40 en de geruchten gaan dat mogelijk 100 clubs uit het land moeten verdwijnen.

Izama: "Het klimaat verhardt over de gehele linie. De minister wil het moeilijk maken voor organisaties die zich bezighouden met mensenrechten, niet alleen homorechten. Ze proberen buitenlandse hulporganisaties opzettelijk te dwarsbomen."

Hivos

Ook de Nederlandse hulporganisatie Hivos, actief op het gebied van homorechten, merkt dat. Afgelopen maandag is er een inval gedaan bij een bijeenkomst waar ook een lokale collega van Hivos bij aanwezig was. Volgens Hivos is er zeker een kans dat een van hun lokale partners in Uganda op de zwarte lijst staat. "Uganda is een homo-vijandig land. De autoriteiten krijgen meer grip en geven ons minder ruimte om ons werk te doen. Het is zorgelijk; de ministers hebben hun eigen agenda", zegt Hivos.

Van hun lokale partner hoort Hivos vaker over incidenten. "Dit is onderdeel van een patroon van intimidaties. Het begint te lijken op een kruistocht, dat conferenties worden verboden of verstoord."

Door: Annamara

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl