Assange gokt op Ecuador
"De asielaanvraag van Wikileaks-oprichter Julian Assange vereist een diepgaande analyse", zei de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken vannacht. Dit omdat Assange mogelijk de doodstraf boven het hoofd hangt in de VS.
Dinsdag vluchtte Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij asiel aanvroeg in het Zuid-Amerikaanse land, Dit deed hij om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar hem een proces wacht wegens verkrachting en aanranding.
Assange is banger om door Zweden weer te worden doorgestuurd naar de VS. Daar dreigt namelijk een veel zwaardere straf, omdat hij honderdduizenden geheime diplomatieke documenten openbaarmaakte. In de VS staat daar formeel de doodstraf op.
Ecuadoriaanse vrienden
Nu heeft de Wikileaks-oprichter zijn hoop gevestigd op asiel in Ecuador. Realistisch? Behoorlijk. De linkse regering van Ecuador zit de VS graag dwars. En, er bestaat sympathie voor Assange bij de hoogwaardigheidsbekleders in het Zuid-Amerikaanse land. De minister van Buitenlandse Zaken verklaarde vannacht dat zijn land "het recht op leven en vrijheid van meningsuiting zal beschermen". Gisteravond zei president Correa van Ecuador nog dat asiel verlenen aan Assange het beste antwoord was op de kritiek dat er geen persvrijheid is in Ecuador. In 2010 bood Ecuador Assange al eens asiel aan, zodat hij "de informatie die hij heeft in vrijheid kon publiceren". Ecuador kreeg eerder heel veel WikiLeaksdocumenten, onder meer over de band tussen de VS en Ecuador.
Dwarse houding
Of de Ecuadoriaanse regering haar dwarse houding tegenover de VS ook in deze zaak doorzet is nog even afwachten: ze willen de tijd nemen die nodig is om een "weloverwogen afweging te maken" over de aanvraag van Assange. Niet alleen de betrokken regeringen (Zweden, Groot-Brittannië en VS) zitten in hun maag met de situatie. Het feit dat Assange gevlucht is kan ervoor zorgen dat de mensen die zijn borg hadden betaald, naar hun geld kunnen fluiten. Het gaat om ongeveer 300.000 euro. Onder andere regisseur Michael Moore en journalist Vaughan Smith droegen bij aan de borg.
Door: Suse