NOS NieuwsAangepast

Amsterdam kandidaat voor Olympische Spelen

Het kan: 100 jaar na dato weer Olympische Spelen in Amsterdam. Minister Schippers maakt vandaag bekend dat Amsterdam de kandidaat-stad wordt voor de Olympische Spelen in 2028. Rotterdam was ook een optie, maar de havenstad delft het onderspit.

Amsterdam krijgt de voorkeur boven Rotterdam omdat de hoofdstad beter zou vallen bij het Internationaal Olympisch Comité. Ook speelt mee dat Amsterdam in 1928 de Spelen ook al eens organiseerde.

Al eerder schaarde het bedrijfsleven zich achter Amsterdam als kandidaat-stad. Volgens de bedrijven die moeten investeren in de Spelen heeft de hoofdstad de meeste kans het bid binnen te halen.

IOC beslist in 2023

Er moet nog wel besloten worden of Nederland zich überhaupt kandidaat gaat stellen voor de organisatie van de Zomerspelen in 2028. Hierover beslissen de Nederlandse regering en het NOC-NSF in 2016.

Waar de Spelen van 2028 daadwerkelijk worden gehouden beslist het IOC pas in 2023.

Discussie over organisatie

In maart overleefde minister Schippers nog een motie van wantrouwen over de Spelen. Volgens de indieners van de motie had Schippers bewust belangrijke informatie over de organisatie van het evenement achtergehouden.

Vooral het prijskaartje dat aan het organiseren van de Spelen hangt is een struikelblok voor veel partijen. De kosten zouden kunnen oplopen tot 8 miljard euro. In 2009 schaarde het kabinet zich nog achter de plannen om de Spelen naar Nederland te halen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl