NOS NieuwsAangepast

Lisa Brown slaat terug met vagina (monologen)

De Republikeinen wilden het woord 'vagina' vorige week niet horen, maar gisteravond kon je er in Michigan niet omheen. Congreslid Lisa Brown kreeg het namelijk toch voor elkaar om talloze keren 'vagina' hardop in Michigan uit te spreken. Ze deed dat met een protestvoorstelling van de Vagina Monologen op de trappen van het parlementsgebouw. Tien andere vrouwelijke politici deden met haar mee.

Dat gebeurde allemaal doordat de afgevaardigde voor de Democraten uit Michigan vorige week de mond gesnoerd werd toen ze in een verhit debat 'vagina' zei. Het ging over een wetsvoorstel waarbij abortus toegestaan blijft als het leven van de moeder in gevaar was. "Ik ben gevleid dat jullie zo geïnteresseerd zijn in mijn vagina, maar het antwoord blijft 'nee'", zei Brown.

De volgende dag kreeg ze van de Republikeinse parlementsvoorzitter een spreekverbod van een dag opgelegd. Brown was verbaasd: "Als we wetten uitvaardigen over lichaamsdelen, moeten we die dan niet bij de naam kunnen noemen?"

#Vaginagate

Het plein voor het parlementsgebouw stond gisteravond helemaal vol. Twitteraars hadden het over 4000 tot 5000 toehoorders. Veel van hen riepen 'vagina, vagina, vagina' voor Brown opkwam en het woord stond ook op spandoeken. Op social media wordt het ook al Vaginagate genoemd.

Hier zie je de toespraak waar het allemaal mee begon:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl