NOS NieuwsAangepast

Klinkt gezellig, is het niet: fietstocht door Homs

Het is een zeldzaam gezicht: beelden van een fietstocht door Homs. Het uitzicht: opgeblazen huizen, auto's en heel veel puin. Gisteren zetten Syrische activisten amateurbeelden online. De filmer fietst op een elektrische fiets door een verlaten wijk, met het geluid van schoten en inslagen op de achtergrond. Onderweg stopt hij om een gewonde man te helpen verplaatsen.

De activist @Samsomhoms meldt aan Storyful dat hij de plek, de wijk Jouret al Shyah, kan bevestigen, maar niet wie daadwerkelijk op de fiets zit.

Intussen is de waarnemingsmissie van de VN in Syrië voorlopig stilgelegd. Dat is besloten vanwege het toegenomen geweld in het land. De waarnemers lopen daardoor niet alleen te veel risico, ze kunnen simpelweg hun werk niet meer doen, zei Robert Mood, het hoofd van de missie. De waarnemers blijven op hun basis, maar voeren voorlopig geen patrouilles uit. Elke dag wordt bekeken of de missie weer kan worden opgestart.

Afgelopen woensdag werden waarnemers beschoten toen ze de stad Haffa wilden bezoeken. De week ervoor gebeurde hetzelfde in het dorp Mazraat al-Qubair. Er zijn zo'n driehonderd VN-waarnemers in Syrië.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl