NOS NieuwsAangepast

Bolivia goes Big Brother in strijd tegen corruptie

Boliviaanse douanemedewerkers kunnen hun gesprekken onder werktijd maar beter professioneel houden, want er wordt met ze meegeluisterd. En dat lijkt nodig, want Bolivia kampt overheidsbreed met corruptie, maar met name de douane maakt het bont. Daar loopt de overheid door smokkel jaarlijks zo'n 400.000 dollar aan belastinginkomsten mis.

In de strijd tegen corruptie heeft de Boliviaanse overheid nu dus een nieuwe aanpak: douanemedewerkers krijgen een speciale pen met camera én microfoon die hen in de gaten houdt.

Smoesjes

Alle douanebeambten krijgen de speciale pen. De camera en recorder blijven onder werktijd continu aan. Om te voorkomen dat de ó zo gemakkelijke smoezen 'hij is denk ik kapot', of 'misschien is de batterij op?' voorbijkomen, gaan ze willekeurige controles uitvoeren.

De overheid strijdt actief tegen corruptie. De pennen zijn onderdeel van een campagne om de corruptie tegen te gaan en zo de veiligheid van de bevolking te verbeteren. 'Plan Nacional de Seguridad Ciudadana' loopt tussen 2012 en 2016.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl