NOS NieuwsAangepast

Na filibustering nog meer politieke trucjes?

De Nederlande politiek saai? Nee hoor, sinds Geert Wilders zijn intrede heeft gedaan, gebeurt er van alles. De afgelopen tijd is de PVV-voorman vooral bezig met vertragingstechnieken om het besluit over het Europees noodfonds over de verkiezingen heen te tillen. Zo spande hij een kort geding aan, vroeg hij een aantal keer om een hoofdelijke stemming en wil hij de Staten-Generaal bij elkaar laten komen. En blijkbaar leren andere partijen van de PVV-leider, want ook de SP opent vandaag de politieke trukendoos.

De socialisten vragen 7 uur spreektijd aan in de Tweede Kamer, om klachten van mensen over de verhoging van het eigen risico voor te lezen. Dat is veel. Zoveel dat het erop lijkt dat de partij de boel aan het ophouden is, zodat de beslissing over de maatregel pas na de nieuwe verkiezingen valt.

Deze on-Nederlandse manier van politiek bedrijven, noemen ze in Amerika filibustering. Filibuster betekent vrijbuiter in het Nederlands. In Amerika is het zo geregeld dat als je maar lang genoeg blijft praten, de laatste stemming over de wet voorbijgaat. Het Amerikaanse record staat op naam van Senator Strom Thurmond, die 24 uur en 18 minuten deed over zijn betoog en daarin onder meer de Onafhankelijkheidsverklaring voorlas. Hier kan je de top 5 terugvinden.

De PVV doet natuurlijk gezellig mee met de vertragingstechniek en vraagt ook zeven uur spreektijd aan. Daarnaast laten ze weten de techniek vaker te willen gaan gebruiken. Wij vroegen ons af wat Wilders en de SP nog meer voor trucjes kunnen uithalen om besluiten te vertragen. Kunnen ze nog meer leren van Amerika? Dat viel een beetje tegen. Een hoogleraar Amerikanstiek was niet van plan "tips aan de heer Wilders te gaan geven" en een andere Amerikadeskundige kon "zo snel even niets bedenken". Heeft Wilders dan nu al zijn kruit verschoten?

Terugroepen van zomerreces

Niet helemaal. Hij zou nog een storm van moties kunnen loslaten, of alle banden van de Tweede Kamerleden leeg laten lopen, zodat er niemand is om te stemmen. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans van de Leidse universiteit verwacht in ieder geval dat Wilders de Tweede Kamer terug zal roepen van het zomerreces. "Maar die Staten-Generaal kan hij vergeten. En ik betwijfel ook of Gerdi Verbeet de SP en de VVD wel zo lang laat doorpraten". Leuk noemt Voermans het wel: "Dit soort technieken waren in Nederland zeldzaam, maar komen er steeds meer in. Dat is op zich best leuk."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl