NOS NieuwsAangepast

Ov voor langstudeerders gekort, geen collegeld bestuurders

Goed en slecht nieuws voor studenten. De regels voor studenten die een bestuursjaar bij een vereniging willen doen worden soepeler. Aan de andere kant heeft de Tweede Kamer wel ingestemd met het inkorten van de periode waarin studenten een ov-studentenkaart krijgen.

Eén jaar uitloop

Vanaf september krijgen studenten alleen nog een ov-studentenkaart tijdens de officiële duur van hun studie en een jaar uitloop. Nu is die uitloop nog drie jaar. En dat zorgt, vooral ook bij studenten die nu al uitlopen, voor problemen. "Studenten gaan juist aan het eind van hun studie stages of vakken volgen in andere steden", zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO, die opkomt voor de belangen van studenten.

Pascal ten Have van de LSVb vult aan: "Voor de langstudeerboete geldt voor universitaire studenten twee jaar uitloop, één jaar in de bachelor en één jaar in de master, maar de uitloop voor ov-studentenkaart is slechts een jaar. Dat is erg weinig."

De Eerste Kamer moet nog instemmen met het wetsvoorstel en de studentenpartijen vestigen daar hun hoop op. "Mochten zij instemmen dan moeten we kijken wat we doen. Verdere stappen sluiten we in ieder geval niet uit, we willen heel ver gaan", zegt Ten Have.

Bestuursjaar

Maar er is dus ook goed nieuws: de Tweede Kamer heeft namelijk ingestemd met de mogelijkheid om een fulltime bestuursjaar te doen bij een studenten- of studievereniging, zonder dat je daarvoor collegegeld moet betalen. Dat jaar kost je dan niets, al krijg je ook geen studiefinanciering. Maar veel instellingen hebben daar een speciaal fonds voor, waaruit bestuurders een beurs krijgen.

"Voor wat je niet afneemt hoef je niet te betalen. Als deze studenten tijdens hun bestuursjaar geen onderwijs volgen, is het raar dat ze wel collegegeld moeten betalen en dat de overheid daar gemiddeld nog eens 6000 Euro per jaar per student aan bijbetaalt. Dit voorstel maakt daar een einde aan", zegt één van de initiatiefnemers van de maatregel, VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas.

Door de strengere regels, zoals de langstudeerboete, twijfelen steeds meer studenten of ze een bestuursjaar doen. Deze maatregel zorgt voor wat meer ademruimte, al moeten onderwijsinstellingen daarvoor de mogelijkheid nog wel gaan aanbieden.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl