Jongens met anorexia vragen aandacht

Anorexia. Een ziekte voor meisjes toch? Niet dus. Steeds meer komt naar voren dat anorexia ook bij veel jongens een probleem is. En hoewel de ziekte bij meisjes wel wordt geaccepteerd, is het voor jongens veel moeilijker om 'uit de kast te komen'. Vandaag vraag de site www.anorexiajongens.nl opnieuw aandacht voor het probleem met de publicatie van een onderzoek onder 258 jongens.

Volgens de site bleek dat van die 258 jongens een kwart gedrag vertoont dat in verband gebracht wordt met anorexia. Dat betekent volgens de onderzoekers niet dat ze ook echt een eetstoornis hebben, maar wel dat eetstoornissen niet alleen een vrouwending zijn.

Mietje

Stijn (17) weet sinds zijn veertiende dat hij anorexia heeft. Zijn klasgenoten kwamen er per ongeluk achter dat hij laxeermiddelen nam. De reacties waren verdeeld. Meisjes toonden wel begrip, maar jongens reageerden veel negatiever. "Sommigen noemden me een mietje. Dat is eigenlijk ook het grootste verschil. De ziekte is bij jongens en meisjes hetzelfde, maar de reacties zijn heel anders."

En hij is niet de enige. Ron Meijerink (42) had vroeger anorexia, een ook toen was het onbegrip groot. Hij dacht dat dat in de 21e eeuw wel anders zou zijn. Toen een vriendin hem vertelde dat er op internet nog steeds amper iets te vinden is over anorexia, geloofde hij haar dan ook niet. "Maar na wat Googlewerk kwam ik erachter dat ze gelijk had. Dus besloot ik www.anorexiajongens.nl op te zetten."

Meidenlabel

Zijn belangrijkste doel met de site is meer aandacht voor jongens met anorexia. "Het is nog steeds heel moeilijk voor jongens. Er hangt een meidenlabel aan. Zelfs sommige huisartsen herkennen het probleem bij hen niet. Ze weten gewoon niet dat het bestaat." Meijerink wil op termijn ook online hulp gaan aanbieden, maar omdat hij de site nu eigen zak betaalt, is dat voorlopig nog niet haalbaar.

Er wordt geschat dat in Nederland zo'n vijf tot tien procent van de anorexiapatiënten jongen is. In Groot-Brittannië ligt dat percentage echter rond de twintig procent van de patiënten, blijkt uit recent onderzoek. Stijn denkt dat er misschien wel iets minder jongens met anorexia zijn, maar dat ze het vooral beter verborgen weten te houden. "Uit schaamte. Daarom wil ik op deze manier ook meer begrip kweken. Ik hoop dat dat tot meer acceptatie leidt."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl