NOS NieuwsAangepast

Ook Sharia-raad in Nederland?

Nederland moet ook een sharia-raad krijgen, net als in Groot-Brittannië. Dat vindt een vooraanstaand lid van de Londense sharia-raad, de islamgeleerde Haitham Al-Haddad.

Een sharia-raad bemiddelt in familiekwesties en kan bijvoorbeeld islamitische huwelijken ontbinden. Ieder jaar gaan ongeveer twintig Nederlandse moslimvrouwen naar Londen om daar een zaak aan de raad voor te leggen. Dat zijn vaak gevallen waarbij echtgenoten van moslimvrouwen een religieuze scheiding weigeren. De raad onderzoekt dan of de vrouw daar recht op heeft.

De islamgeleerde zegt dat de raad in Engeland niet goed kan bemiddelen voor Nederlandse moslima's. "Wij kennen de moslimgemeenschappen hier in Londen erg goed, maar de Nederlandse kennen wij veel minder. Dat maakt het ook lastiger om te bemiddelen".

Plicht

Meteen plaatst Al-Haddad ook kanttekeningen. Hij stelt namelijk dat het door het politieke klimaat in Nederland op dit moment niet mogelijk is om zo'n raad als in Londen in te voeren. Maar hij noemt het de plicht van de Nederlandse overheid om voor haar onderdanen te zorgen en het mogelijk te maken dat de vrouwen niet naar Londen hoeven.

Ook islamoloog Maurits Berger, verbonden aan de universiteit van Leiden, is voorstander van een islamitische geschillencommissie in Nederland. "Bij andere religies, joden en katholieken, bestaan ook rechtbanken om geschillen op te lossen. Let wel: het gaat hier niet om strafrecht, het afhakken van handen of zo. Het gaat hier om het oplossen van problemen van wanhopige vrouwen die nu niet weten waar ze terechtkunnen. We hebben het hier over diepreligieuze vrouwen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl