NOS NieuwsAangepast

Campagne moet automobilist over de streep trekken

Spitsstroken werken niet goed, dat blijkt uit een enquete van Rijkswaterstaat. Het grootste probleem is dat automobilisten de stroken onlogisch vinden, omdat ze over een doorgetrokken streep moeten rijden. Daarom blijven veel mensen in het midden rijden.

Rijkswaterstaat vroeg mensen die veel op de A12, A27 en A50 rijden naar hun ervaringen met de spitsstroken die daar open zijn op drukke uren. Ze zijn over het algemeen tevreden over de betere doorstroming, maar hebben ook ergernissen. Zo vinden mensen het vervelend dat de stroken dicht zijn op drukke momenten buiten de spits en mopperen vrachtwagenchauffeurs over het inhaalverbod dat voor hen geldt.

Hoewel weggebruikers het concept spitsstrook wel snappen, begrijpen ze niet waarom de snelheid omlaag moet als die open is. Ook het oversteken van een doorgetrokken streep om op de strook te komen wordt niet begrepen. Volgens verkeerspsychologen zit het er "zo ingeramd" dat dat niet mag, dat veel mensen het ook niet durven.

De oplossing daarvoor is het veranderen van de belijning op snelwegen met spitsstroken, zeggen zowel Rijkswaterstaat als de verkeerspsychologen. Dat wordt momenteel onderzocht. Vandaag start er een overheidscampagne om mensen uit te leggen hoe spitsstroken gebruikt moeten worden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl