NOS NieuwsAangepast

Vrouwen lastiggevallen bij protest seksueel geweld

Demonstreren tegen seksueel geweld en dan juist op dat moment zelf lastiggevallen worden door hitsige mannen. Het overkwam de vrouwen die op het Tahrirplein demonstreerden tegen de toename van seksueel geweld in Egypte. Zo'n 50 vrouwen waren de straat opgegaan toen ze werden aangevallen door een groep van honderden mannen.

De vrouwen werden wel beschermd door bewakers maar de mannen waren met zoveel dat ze de bewakers wisten te overmeesteren. De aanval leek georganiseerd. Meerdere vrouwen werden betast en geslagen.

Incidenten

Eerder deze week waren er ook al incidenten met vrouwen op het Tahrirplein. Dit plein was het centrum was van de opstand die vorig jaar leidde tot de val van het regime van voormalig president Hosni Mubarak. Ook afgelopen week gingen weer duizenden mensen daar de straat op omdat ze vinden dat er te weinig verandert in hun land.

Geweld

Geweld tegen vrouwen is niet nieuw in Egypte: ook tijdens de opstand van vorig jaar op het Tahrir plein waren er veel meldingen van vrouwen die werden lastiggevallen. Ook een journaliste van CBS, Lara Logan werd verkracht door een grote groep op de dag dat president Mubarak aftrad.

Afgelopen december was er veel verontwaardiging over een groep soldaten die tijdens een demonstratie een vrouw's shirt uittrokken en haar op haar blote borst sloegen. Dat werd toen gefilmd. Wel een waarschuwing: Het zijn geen prettige beelden om te zien.

Na dit incident gingen uit verontwaardiging 10.000 vrouwen de straat op.

Door: Sanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl