NOS NieuwsAangepast

06/06: Venus vliegt voorbij

Morgenochtend is er weer een unieke ruimtegebeurtenis: planeet Venus trekt voor de zon langs. De volgende keer dat dat gebeurt is in 2117. De planeet verduistert de zon niet helemaal en tegen de zon inkijken is ook niet zo'n goed plan. Daarom kun je het hele spektakel ook via een - hoe kan het ook anders - app volgen.

De gebeurtenis zelf is niet eens zo spectaculair; eigenlijk zie je gewoon een zwarte stip voor de zon voorbij trekken. Toch is het een bijzonder moment, omdat het in onze gedocumenteerde geschiedenis slechts 6 keer eerder is voorgekomen dat Venus voor de zon te zien is. Ook bijzonder is dat de planeet vanaf alle 7 de continenten te zien zal zijn. Bij ons in Nederland is Venus te zien tijdens zonsopkomst rond 05:20 uur.

In juni 2004 konden we Venus ook al bewonderen. Als de planeet voorbij komt doet hij dat namelijk 2 keer achter elkaar, met een tussenpoos van 8 jaar. Hoe dat er toen uit zag, kan je in dit filmpje zien

VenusTransit

Als je geen speciale bril hebt kun je Venus ook op een app bekijken. Met VenusTransit kan je op een Android of iOS precies bijhouden hoe lang Venus te zien is. De app kan je aan de hand van GPS coördinaten precies vertellen hoe laat het je klaar moet gaan zitten.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl